Zázrak jménem šungit

23.03.2013 12:34

Zázrak jménem šungit | Zázrak menom šungit

 

Prožila jsem
Šungit je uhlíkovitá hornina, ktorej jediné nálezisko na svete sa nachádza v Karélii, v okolí Onežského jazera. Pripisujú sa mu liečivé a regeneračné účinky a používa sa v liečiteľstve, ale aj k filtráciu vody.
 
Keď sa šungitu chopí spisovateľka, môžu jeho pozitívne sily ešte narásť. Je možné sa o tom presvedčiť v knihe s názvom Prežila som niečo neuveriteľného brnianskej autorky Věry Řeháčková, ktorú práve vydalo nakladateľstvo COOBOO v edícii NoBoyzz. Věra Řeháčková (* 1950) je dnes už skúsenou autorkou literatúry určené predovšetkým ženám, dospievajúcim dievčatám a deťom. Na svojom konte má na sto dvadsať titulov, čo svedčí o množstvo tvorivej fantázie. A z tejto fontány nápadov vytryskol aj motív zázračného kameňa.
Hlavnou hrdinkou je štrnásťročná Lenka, zakomplexovaný a všetkými odmietaná dievča. Mamička alkoholička ju opustila a otec nevedel prejaviť svoju náklonnosť. Psychická ubitost sa prejavila aj na tele Lenky - pokožku napadla nevyliečiteľná lupienka a tvár pokryl húfec hnisavých otlakov. Chýba jej krása, sebavedomie, ale hlavne láska niekoho blízkeho. Zmena príde do jej života úplne nečakane - otec si nájde priateľku a privedie domov "macochu". Tá má už dospelého syna Patrika, ktorý sa svojou ženou Ninou podniká vo svete fitness a zdravie. A práve z Ruska pochádzajúci Nina dá zakomplexovaný Lenke nádej - Šungitová kúpeľ by mohla jej stav zmeniť. Tak sa štrnásťročnej dievčine obráti celý život naruby: nielenže prijme zázračné uzdravenie, ale získa nový pohľad na život i blízkych ľudí, ktoré môže mať rada. Z vďačnosti ponúkne Nine stráženie jej trojročného synčeka pri výprave do Karélie. Na ďalekom severe o sebe zistí veci, ktoré netušila, a možno tu stretne aj lásku.
Zaujímavé dobrodružstvo rozpráva sama hlavná hrdinka. Ide vlastne o akýsi jej denník, v ktorom hovorovú češtinou opisuje svoje vnútorné pocity. Máte tak šancu pochopiť jej počiatočné negativizmus, súcitíte s jej utrpením, sledujete premenu aj následná fascinujúce zistenie. Kniha je plná viery v nadprirodzené schopnosti, ktorá ladí práve s prírodnými národmi, ako sú tu spomínaní Karelané. To je práve príťažlivé na knihe pre dospievajúce dievčatá - aj ony hľadajú svoje miesto v živote, svoju "vieru", lásku a budúcnosť. Panenská príroda v blízkosti severného polárneho kruhu a opis života tunajších obyvateľov sú akosi prídavok pre dokreslenie atmosféry.
Ak máte chuť svojim násť-ročnými slečnám venovať knihu priamo nabitú pozitívnou energiou, potom je románik Prežila som niečo neuveriteľného tá správna voľba, hoci do reálneho života má dosť ďaleko. Ale kto z ženského pokolenia nezje rád o ideálnom svete bez zlých koncov?

 

Výrobky ze šungitu

  • šungitové pyramídy
  • šungit drť
  • šungit balzám