Kustovnica čínská

01.04.2014 23:40

Goji - kustovnice čínská

Dle TCM ( tradičná  čínska medicína ) je Goji-kustovnice čínská ( Lycium chinense ) liečivá rastlina, jej  plody sa často používajú spolu s ženšenom a ďalšími adaptogeny na "vyvážaniu jin a jang." Bobule Goji rostú na stromoch výšky 2-3 metry, mezi nejvýznamějšíe exportéry Goji patrí Čína ( nejvyššia kvalita plodov sú predovšetkým z oblasti Ninxia ). Bobule majú velikosť 2-3cm,  farbou a velikosťou podobné našemu šípku, a zberajú sa 2 x ročne. Podľa štúdií kustovnica čínská chráni zrak, protinádorové účinky, snižuje hladinu tzv."zlého choleiterolu LDL" a zpomaluje proces stárnutia tak je právom nazývána "Elixírom mladosti ", superpotravinou 21. storočia, červeným diamantom. Goji obsahuje veľké množstvo karotenoidov (hlavne zeaxantin a lutein) a užitočné metabolity (betain, β-sitosterol, kumarinu), ty možno nájsť tiež v mnohých iných plodinách. To čo naozaj stojí u kustovnice čínskej sú špecifické proteoglykany ("polysacharidy"), které chránia neuróny a sietnicu, snížený bunečný stres, antioxidanty. Sušené plody obsahujú veľké množstvo kalorií, sacharidov, tukov, vlákniny, cukru a bielkovin. Vitamíny a minerálné látky nájdené v kustovnici čínskej sú sodík, draslík, vápník, železo, zinok, selen, vitamin C, karotén, thiamin, riboflavin, lutein, lykopen, zeaxantin, polysacharidy, peptidoglykany a betain.

·        sušené plody ( bobule )

·        100% prírodná šťáva z plodov  Goji konzervovaná dusíkom alebo pasterilizáciou

·        sušená 100% Goji šťava v prášku

Ako používať kustovnicu čínskú: sušené plody goji môže používať priamo ( necháme ich nasiaknúť vodou ), alebo ich pridať do čaju, polievky, salátov, dezertov, jogurtov, musli a ďalších pokrmov. V kuchyni môže nahradit hrozienka a je veľmi dobrou náhradou sladkostí pre deti i dospelé.

Dávkovanie : pro dennú dávku postačí jedna hrst sušených plodov Goji a vo forme 100% šťavy môžeme konzumova%t 10-30ml za deň, v prípade zvýšenej námahy, stresu, nastupujúcej  choroby môžete zvýšit dávku na 30-60ml.

Kontraindikacia: pokiaľ užíváte warfarin, aspirin, heparin, ibuprofen, naproxen a antidepresiva by sa  nemali jesť bobule goji.

TIP 1: smoothie s pomerančom, grapefruid a goji - 3 pomaranče, 5 jahôd, hrsť sušených plodov Goji, 1 polievková lyžica Chia semienok, 2 grapefruidy a všetko rozmixujeme.

TIP 2: letné smoothie: hrst sušených plodov goji, svazok mangoldu, 1 banán, 3 broskyne, svazok petržlenu, niekoľko kvetov sedmikrásky ( môžu byť aj žihlava, púpava, šťavel, kontryhel ) a šálka vody a následne rozmixujeme.